Skip to main content

Midnattssolens förtrollande land

Uppe i midnattssolens förtrollande land väcks naturen till liv i en explosiv förvandling under några få sommarmånader. Efter en lång och kall vinter så vaknar allt till liv. Branta fjällmassiv, och vilda fjällslätter, glaciärer, myrar och urskogar kantar vår väg norrut. Vi besöker Ishotellet i Jukkasjärvi och Båtsuoj Skogssamecenter, vi tar oss ner i LKAB:s gruva i Kiruna. Torkat renkött och goda middagar står på menyn. På vår hemresa passerar vi Höga Kustenbron. Så följ med och upplev midnattssolen.

Dagsprogram

Dagsprogram

Dag 1: Hemorten – Kramfors

När vi tagit plats i bussen så påbörjar vi vår resa norrut, mot Kramfors där vi skall övernatta och här serveras vi också middag tillsammans.

Dag 2: Kramfors – Arvidsjaur

Efter frukost går färden vidare in i Lappland via Dorotea och Vilhelmina där vi gör stopp för lunch på egen hand. Vidare genom älvar och skogar som gör ett magiskt intryck, över Ume älv och Vindelälven så tar vi oss mot Båtsuoj Samecenter. Här får vi ta del av samernas seder och bruk. I kåtan sitter vi på renskinn, dricker kaffe och äter torkat renkött. Färden går sedan till Arvidsjaur och vårt hotell, här står middagen serverad.

Dag 3: Arvidsjaur – Kiruna

En ny dag väntar och vi fortsätter att sikta norrut. Vi kommer förbi Moskosel och Pite älv till Jokkmokk där vi stannar för egen lunch. På vår fortsatta väg mot Kiruna så passerar vi både Gällivare och Svappavaara. Vi checkar in på vårt hotell där vi skall bo två nätter med middag inkluderad.

Dag 4: Kiruna – Jukkasjärvi

Denna dag inleder vi med att ”gå under jorden”, då vi besöker LKAB:s gruva som gjort Kiruna vida känt över världen. Vi tar oss rakt ner i Visningsgruvan, ca 540 meter med hjälp av buss och guiden berättar mer om denna fantastiska gruva. Gruvmuseet berättar mer om gruvans 100 åriga historia och hur brytmetoderna förändrats genom tiderna. Ett par mil bort ligger Jukkasjärvi med sitt världsberömda ishotell. Lunch på egen hand innan vi får en guidad visning av Icehotel och Iceproduction. Sedan gör vi ett stopp vid Jukkasjärvi kyrka med sin fina altartavla av konstnären Bror Hjort. Därefter åter till vårt hotell.

Dag 5: Kiruna – Umeå

Vi startar som vanligt med god frukost innan vi påbörjar vår resa söderut. Vi beger oss mot Luleå där vi stannar vid Gammelstads kyrkstad som är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Här finns cirka 400 stugor som byggdes för de kyrkobesökare som inte kunde ta sig hem samma dag, här kunde dem övernatta. Här finns även Gammelstads Kyrka, Norrlands största medeltida stenkyrka och vi får lite egen tid för lunch och kan titta runt ibland alla vackra byggnader. Nästa stopp är Umeå och vårt hotell för natten och vi ser fram emot kvällens middag tillsammans på vårt hotell.

Dag 6: Umeå – Gävle

Efter frukost så tar vi oss vidare söderut och stannar till för att titta på den fantastiska Höga Kusten bron. Hängbron är ett av Sveriges högsta byggnadsverk. Vi gör stopp för lunch på egen hand innan vi fortsätter ner mot Gävle. Här väntar hotellet med middag.

Dag 7: Gävle – Hemorten

Vår hemresedag inleds med frukost och därefter tar vi oss mot våra respektive hemorter. Stopp för fika och lunch på egen hand innan vi framåt eftermiddag/kväll är hemma igen. Fyllda av intryck och nya spännande möten säger vi farväl för denna gång.

Karta

Resekalender
22/7Höga Kustenfrån 5 695:-
16/8Hurtigruten med Raumabanen från 8 795:-
27/8Gotland - Björkhaga Strandbyfrån 5 295:-
5/12Julmarknad i Gdanskfrån 4 275:-
Kontakta oss
Adress:
EGE-Trafiken
Björkelundsgatan 21
532 40 SKARA