Skip to main content

Bornholm

Följ med oss till Bornholm och upptäck denna vackra ö som en gång tillhörde Sverige. Här finns vackra stränder och historiska städer, underliga rundkyrkor och andra intressanta platser. Vi bor fint vid havet så badkläder är ett tips. Passa även på att smaka på deras lokala goda mat och dryck under luncherna på egen hand. Vi har två dagar med lokalguider som visar oss runt.

Dagsprogram

Dagsprogram

Dag 1: Hemorten – Bornholm

Vi reser söderut via Östergötland och Småland till Ystad. Längs vägen stannar vi för både morgonfika och lunch. I Ystad tar vi båten över till Bornholm. Efter ankomst till Rönne beger vi oss till vårt hotell på andra sidan ön, Strandhotel Balka Söbad, som ligger bara ett stenkast ifrån den långa härliga stranden söder om Nexö. Middagarna serveras på hotellet.

Dag 2: Rundtur på Nordbornholm

Vi kör mot Åkirkeby och Almindingen, som är Bornholms största skogsparti. Här ligger ett av öns högsta utkikstorn, Rytterknekten. Vi tar oss sedan mot Hasle, där vi besöker ett fiskrökeri som röker sill. Efter detta så ser vi snart konturerna av Hammershus, Nordeuropas största borgruin byggd under 1200-talet, som ligger vackert uppe på en klippa med underbar utsikt över havet. Placeringen gjorde borgen nästan ointaglig. Vår guide berättar mer på plats. Sedan tar vi oss mot mysiga Gudhjem, som ligger vackert utmed vattnet. Branta gator tar oss ner mot centrum och hamnen. Lite fri tid för lunch på egen hand. Varför inte provsmaka deras rökta fiskar som är en specialitet på Bornholm. ”Sol över Gudhjem”, en av öns klassiker, är ett smörrebröd med rökt sill på en skiva rågbröd, med rå äggula, rädisor, grovt salt och lök eller gräslök. Nästa stopp blir Österlars kyrka, Danmarks största rundkyrka. Vi gör ett stopp och tittar på denna speciella kyrka, entré tillkommer för den som vill gå in. Vidare mot Kraemmerhuset, som är en gammal typisk Bornholmsk gård med keramik, blomsterarrangemang, handarbete och mycket mer. Dessutom har gården sin egen lilla sjö. Vi far vidare till huvudstaden Rönne, vår guide visar oss runt i staden innan vi tar oss den sista biten till vårt hotell. Lite ledig tid innan middag.

Dag 3: Rundtur på Sydbornholm

Denna morgon tar vi en lite senare start. Vi tar den södra vägen via Dueodde, Östermarie och Bölshavn till Svaneke, en trevlig stad där vi gör ett lite längre stopp. Staden är Bornholms bästa handelsstad, som tillverkar både sin egen goda glass och sin egen öl. Här finns även något för den som gillar sötsaker, lakritstillverkning eller choklad. Dessutom finns gott om butiker och små gallerier av glaskonst, keramik och målerier. Flera trevliga restauranger och caféer finns i staden för lunch på egen hand. Ett tips är god mat tillsammans med deras egna goda öl i bryggeriet mitt i staden. Men även utmed stranden så finns det både rökeri och andra restauranger och caféer. Efter detta stopp så sitter vi återigen upp i vår buss och tar oss längs kustvägen till Snogebaek, här besöker vi Kjaerstrup Chokolade. Sedan åter till vårt hotell. Idag får vi lite längre fri tid på vårt hotell innan middagen, kanske ta en promenad utmed kusten, låna cykel eller ta ett bad.

Dag 4: Bornholm Hemorten

Efter trevliga dagar på denna vackra ö tackar vi för oss och beger oss tillbaka till respektive hemorter.

Karta

Resekalender
22/7Höga Kustenfrån 5 695:-
16/8Hurtigruten med Raumabanen från 8 795:-
27/8Gotland - Björkhaga Strandbyfrån 5 295:-
5/12Julmarknad i Gdanskfrån 4 275:-
Kontakta oss
Adress:
EGE-Trafiken
Björkelundsgatan 21
532 40 SKARA