Skip to main content

Bottenviken runt

På den här resan blandas vacker natur och fantastiska vyer med besök i ett flertal kuststäder med mycket historia och kultur. Vi följer Bottenviken hela vägen runt och får se platser som man inte besöker så ofta. Följ med på en resa till några av Nordens vackraste områden!

Dagsprogram

Dagsprogram

Dag 1: Hemorten – Sundsvall

Vi startar från respektive hemort och kör norrut genom vårt avlånga land till dagens mål, den vackra stenstaden Sundsvall. Här stannar vi över natten och på vårt hotell serveras en god middag.

Dag 2: Sundsvall – Umeå

Efter frukost fortsätter vi norrut och passerar Höga Kustenbron över Ångermanälven. Den invigdes 1997 och är en av Europas längsta hängbroar. Vi kör förbi Örnsköldsvik och mot björkarnas stad Umeå. Staden växte fram på 1300-talet och är Norrlands största tätort. Umeå var Europas kulturstad 2014 och har sedan ett antal år tillbaka profilerat sig som ett växande kulturcentrum. Vi gör en guidad rundtur med lokalguide i denna trevliga stad. Sedan åker vi till vårt hotell för middag och en god natts sömn.

Dag 3: Umeå – Kemi

Idag fortsätter vi längs kusten och passerar städer som Skellefteå och Piteå. Strax utanför Luleå ligger Gammelstads kyrkstad som sedan 1996 är placerad på UNESCO:s världsarvslista. Det är Sveriges bäst bevarade kyrkstad med cirka 400 stugor grupperade kring Norrlands största medeltida kyrka. Kyrkstaden byggdes för att långväga sockenbor skulle ha någonstans att övernatta i samband med kyrkobesök, marknader och sockenstämmor. Tillsammans med en lokalguide får vi ta del av dess spännande historia. Efter besöket far vi vidare förbi tvillingstäderna Haparanda och Torneå och över den finska gränsen. Innan vi når dagens slutmål Kemi kör vi en liten bit norrut för att få se den imponerande Kukkolaforsen. Middag på hotellet i Kemi.

Dag 4: Kemi – Karleby

Vi stannar kvar i Kemi en stund på förmiddagen för att besöka ädelstensgalleriet som med sina 3000 stenar har den största samlingen i Europa. Bland annat finns den finska kungens äkta och enda krona i samlingen och även franska drottningen Marie Antoinettes halsband med 647 diamanter av varierande storlekar. Resan går sedan vidare längs Bottenvikens kust mot Uleåborg vid Ule älv. Här gör vi en guidad rundtur och får ta del av stadens sevärdheter, bland annat domkyrkan och det livliga salutorget. När vi är nöjda fortsätter vi söderut mot dagens mål, Karleby. Här har vi möjlighet att besöka den berömda trähusstadsdelen Neristan, där man finner ett flertal mycket välbevarade trähus. Området är en levande traditionsrik stadsdel och ett kulturhistorisk värdefullt område. Här kan man strosa omkring och leva sig in i hur befolkningen levde under tidigare sekel. Vi övernattar i Karleby och äter middag på vårt hotell.

Dag 5: Karleby – Vasa

Efter frukost lämnar vi Karleby och åker vägen via Jakobstad och Nykarleby, som båda ligger längst ute vid Bottenvikens kustband. Vi gör ett stopp i den mysiga och tvåspråkiga staden Jakobstad. Den gamla stadsdelen Skatan med kullerstensgator och gamla hus är trevlig att promenera i. När vi är nöjda fortsätter vi söderut mot Vasa, staden som förstås fått sitt namn efter ätten Vasa, som grundade den ursprungliga staden på 1600-talet. Här spenderar vi eftermiddagen och får tid för shopping och egna strövtåg. Vi övernattar här och äter middag på vårt hotell.

Dag 6: Vasa – Åbo

Idag ska vi besöka Rauma, som grundades 1442 och är den tredje äldsta staden i landet. Den är särskilt känd för sin spetsknyppling och för sina vackra och välbevarade trähus som har placerat Rauma på UNESCO:s världsarvslista. Tillsammans med en lokalguide besöker vi Gamla Rauma, trästaden, och får se de färgglada och dekorativa trähusen som ligger i området. På eftermiddagen åker vi vidare mot Åbo där vi senare kliver ombord Viking Lines färja mot Stockholm. Ombord kan vi njuta av god mat, underhållning och taxfree shopping.

Dag 7: Stockholm – Hemorten

Vi äter en god frukost ombord innan det är dags att kliva ombord på bussen för färden mot våra respektive hemorter.

Karta

Avgångar & priser

AvresaHotellLediga platserFrån pris
2023-07-10Rundresa Bottenviken runtMer än 88 850:-BokaMer information

Hotell

Rundresa Bottenviken runt
Rundresa Bottenviken runt
Dag 1: Quality Hotel, Sundsvall Dag 2: Scandic Plaza, Ume å Dag 3: Scandic Kemi, Kemi Dag 4: Original Sokos Hotel Kaarele, Kokkala/Karleby Dag 5: Scandic Waskia, Vaasa Dag 6: Ombord Viking Line...
Resekalender
12/6Geirangerfrån 9 395:-
Kontakta oss
Adress:
EGE-Trafiken
Björkelundsgatan 21
532 40 SKARA