Skip to main content

Ungerns Viner

Ungern är kanske inte det första land vi tänker på när det gäller viner, men här tillverkas många goda och fina viner. Vi besöker många trevliga och mysiga orter, tar en båttur på Balatonsjön och besöker den hänförande huvudstaden Budapest. Vi erbjuder en resa som tar er både till den ungerska landsbygden och två vackra huvudstäder då vi även gör ett stopp i Prag och provar god tjeckisk öl.

Dagsprogram

Dagsprogram

Dag 1: Hemorten – Spornitz

Vi sitter upp i bussen och beger oss söderut. Vi tar landvägen via Danmark och anländer till vårt hotell i Spornitz som ligger mellan Rostock och Berlin. Middag väntar på hotellet.

Dag 2: Spornitz – Brno

Efter frukost så beger vi oss ner mot Tjeckiens näst största stad, Brno. Här bor vi denna natt och äter gemensam middag.

Dag 3: Brno – Balatonfüred

Nu styr vi kosan till Tjeckiens vinstad, Mikulov. Vi får egen tid för lunch och shopping i denna mysiga och intressanta stad. Efter detta så samlas vi åter för att göra en provsmakning av tjeckiskt vin. Vidare mot Balatonfüred där vi skall bo i fem nätter, middag väntar.

Dag 4: Utflykt Tihanyhalvön och vingård

Vi startar dagen med frukost innan vi beger oss mot halvön Tihany. Här har vi en härlig utsikt över Balatonsjön, så glöm inte kameran. Vi får även lite egen tid för fotografering och shopping innan vi beger oss tillbaka till vårt hotell. Framåt kvällningen så möter vi ett sightseeingtåg som tar oss till vingården Koczor Pince. Restaurangen och vingården drivs av familjen Koczor och här bjuds vi på en vinprovning och en efterföljande middag, för att sedan åter ta tåget till vårt hotell.

Dag 5: Utflykt Budapest

Denna dag så besöker vi den ungerska huvudstaden Budapest. Vår lokalguide visar oss runt i tre timmar och vi ser och får höra det mesta om denna vackra stad. Väster om Donau ligger Buda, den kuperade stadsdelen med Gellerthöjden och det pampiga slottsberget. Öster om floden ligger Pest med sina boulevarder, gågator och stadens parlamentshus. Budapest är välkänt för sina badhus där vattnet hämtas ifrån varma källor. Egen tid för lunch och egna strövtåg innan vi far tillbaks till vårt hotell för middag.

Dag 6: Utflykt kurorten Heviz

Idag får vi tillfälle för varma bad, så glöm inte badkläder. Vi åker till Heviz, en kurort med en stor termalsjö med vulkaniskt ursprung och där det svavelrika vattnet sägs ha en läkande effekt. Här rekommenderar vi ett dopp i denna varma och sköna sjö (entré tillkommer). För den som inte vill bada finns tid för shopping eller en stadspromenad. Egen tid för lunch innan vi beger oss mot ett pensionat som drivs av en Göteborgsfamilj. Här provar vi fyra viner och får höra varför man flyttar till Ungern och startar ett pensionat i Ungern. Åter på hotellet väntar middag. 

Dag 7: Utflykt Balatonsjön

Efter frukost så skall vi göra en trevlig båttur på den populära Balatonsjön. En kort promenad ifrån hotellet ligger vår båt och väntar. Under en timmas färd bjuds vi på ett glas bubbel och njuter av vackra vyer. Sedan får vi egen tid innan vi beger oss mot kvällens middag. Här bjuds vi på klassiska ungerska rätter, ett glas vin, musik och underhållning. 

Dag 8: Balatonfüred – Prag

Då är det dags att ta farväl av Ungern. Vi beger oss norrut mot Tjeckiens huvudstad, Prag. Här skall vi skall bo denna natt. Dagens middag äter vi på restaurangen U Fleku som har sitt eget ölbryggeri. Vi får en rundvisning och provar deras egna öl, sedan äter vi en god middag tillsammans. 
 

Dag 9: Prag – Rostock

Efter en god frukost beger vi oss till hansestaden Rostock. Här övernattar vi och äter gemensam middag på vårt hotell. 

Dag 10: Rostock – Hemorten

Nu återstår bara hemresan via Danmark och upp genom Sverige och framåt kvällen anländer vi våra hemorter.

Karta