Skip to main content

Riga och Tallinn

Under dessa dagar besöker vi de båda städerna Riga och Tallinn som båda haft stor inverkan i svensk historia. De är två gamla, fina städer med influenser både från rysk och svensk arkitektur. Både länderna och städerna har påverkats mycket av många olika krig vid olika tidpunkter. Idag är det en härlig atmosfär i de båda som verkligen inbjuder till sightseeing, shopping och god mat till bra priser.

Dagsprogram

Dagsprogram

Dag 1: Hemorten – Stockholm

Vi inleder resan med att ta oss upp till vår egen huvudstad, Stockholm. Där väntar Tallinks färja på att ta oss över Östersjön till Riga. Ombord har vi tiden fri för middag på egen hand, kanske lite shopping eller en stund i baren kan locka. Här finns möjlighet att köpa till middagsbuffé ombord både på ut- och hemresan.

Dag 2: Riga

Efter en god sjöfrukost så väntar vår lokalguide på att ta oss runt i Riga, Lettlands huvudstad. En stad som har mycket fin arkitektur och historia. Tallinn och Riga påminner mycket om varandra då även Riga varit under många olika härskare historiskt sett. Troligen grundades staden på tidigt 1200-tal men har varit omskriven redan innan dess. Vi tar oss runt både med buss och till fots i denna vackra stad och ser gammal bebyggelse som Slottet, Kruttornet och den rysk-ortodoxa katedralen. De stora saluhallarna är fantastiska att besöka och erbjuder det mesta, bärnsten är en stor handelsvara och mycket stickade varor erbjuds i många torg och gatuhörn. Vi checkar in på vårt hotell och därefter äts middag på egen hand.

Dag 3: Riga – Tallinn

Vi äter frukost och checkar ut från vårt hotell innan vi beger oss mot nästa stad, Tallinn, Estlands huvudstad. Vi reser genom landskap där vi fortfarande ser mycket av det ”gamla” Baltikum med lite äldre bebyggelse. Den kallades tidigare Reval och varit påverkad av både svensk, dansk och rysk historia, då dessa länder har varit ”herrar över staden” vid olika tider.  Tillsammans med vår lokalguide ser vi fin arkitektur som Rådhusplatsen, Slottet, Riddarborgen och Domkyrkan. Kullerstensgatorna avlöser varandra då vi tar oss runt även till fots. Men mycket har moderniserats och idag är Tallinn en bra shopping- och nöjesstad. Även denna kväll är det middag på egen hand och det finns många mysiga restauranger att välja mellan.

Dag 4: Tallinn – Stockholm

Idag är det dags att upptäcka Tallinn själv. Kanske lite shopping lockar från någon av de trevliga varustånden eller butikerna? Det är väldigt mysigt att strosa runt i Gamla Stan och bara njuta av atmosfären, sitta ner på en servering och äta eller dricka något gott. Under eftermiddagen samlas vi igen för att ta oss vidare och checka in på vår nattfärja, kvällen är fri och middagen äter vi på egen hand. Även denna kväll finns möjlighet att köpa till en buffé ombord.

Dag 5: Stockholm – Hemorten

Under tiden båten glider in mot Stockholm så intar vi vår sjöfrukost. Sedan intar vi våra platser i bussen igen och tar oss den sista biten mot hemorten.

Karta