Smakrika Baskien

Ny6 dagar. Pris fr. 10 195 kr :-

  • Spanien
  • Buss & Flyg
  • Övriga Europa
  • Vinresor

I norra Spanien vid Biscayabukten hittar vi den spanska regionen Baskien.
Baskien är inte bara känt för sina vackra stränder som brukar vara populärt för surfare, nej här står maten i fokus! Baskien är den del i Spanien som är allra mest känt för sin gastronomi. Så för alla livsnjutare, detta är resan för er!

Dag 1 Hemorten – Arlanda- San Sebastián ( ca 250 km)

Vi samlar upp de som bokat anslutning och tar oss till Arlanda. Härifrån flyger via London till Bilbao, där buss väntar för att ta oss till vårt hotell i San Sebastián. Väl framme på hotellet väntar en gemensam middag.

Dag 2 San Sebastián med omgivningar

Vi börjar dagen med en guidning av staden tillsammans med en lokalguide. San Sebastián är verkligen känt för sitt kök, man brukar bland annat säga att staden har flest stjärnor i Guide Michelin per kvadratmeter i hela världen. Men staden har mycket annat att erbjuda, vackra trånga gränder där de små restaurangerna och barerna samsas, och framförallt stränderna som idag är välkända för surfare över hela Europa. Stadsrundturen avslutas vid Monte Igueldo, där vi får en chans att att blicka ut över hela bukten och San Sebastián. Vi tar oss sedan upp emot den franska gränsen och vingården Hiruzta Bodega. Här startar vi med en rundvisning av vingården och avslutar sedan besöket med en vinprovning som det serveras pintxos till. Pintxos eller Pinchos är en baskisk variant på tapas. Vi tar oss tillbaka till San Sebastián och vårt hotell där vi avslutar dagen med en gemensam middag.

Dag 3 San Sebastián – Vitoria-Gasteiz (ca 130 km)

Efter frukost lämnar vi kusten och San Sebastián bakom oss. Vi beger oss mot inlandet i Baskien, här ser vi vackert grönklädda bergskullar och förmodligen vajar den baskiska flaggan vid fler hus än den spanska. Baskien och Katalonien är de två regionerna i Spanien som historiskt har stridit för att få se sig som självständiga stater. Baskien har precis som Katalonien ett eget språk, och anser att dem har större samhörighet med de franska delen av Baskien än övriga Spanien. Under det Spanska inbördeskriget under 30-talet gick Falangisterna till hårt angrepp emot den baskiska sidan och under slutet av 50-talet bildades den baskiska separatistisk rebellgruppen ETA, som under flera årtionden låg i direkt krig med den spanska staten i Madrid. Men nu kan ni vara lugna, ETA har sedan några år tillbaka meddelat att de har avvecklat sig själva.
Vårt första stopp för dagen blir hos en ostproducent, här får vi prova flera läckerheter och kanske chans att köpa med oss några hem? Vi far vidare till ciderproducenten Oiharte där vi får en rundvandring och får höra om hur produceringen går till innan vi avslutar med en provsmakning. Efter lunchtid når vi Vitoria-Gastiez, staden kallas i folkmun enbart för Vitoria och är huvudort i en av de tre baskiska provinserna (San Sebastián och Bilbao är de andra två). Här checkar vi in på vårt hotell och har en gemensam middag.

Dag 4 Vitoria-Gasteiz – Bilbao ( ca 200 km)

Vi äter frukost och tar oss vidare i det Baskiska landskapet till Valle Salado i Añana, denna dal är känd för sin saltutvinning och vi får lära oss mer om hur viktig del det har spelat in i människans historia, efter rundvisning får vi också chans att provsmaka olika sorters salt. Vi fortsätter ytterligare lite längre söderut och snart kommer vi in i Spaniens allra kändaste vindistrikt Rioja! Den baskiska delen av Rioja brukar ofta anses vara den delen där vinerna håller allra högst  kvalitet. Vi kommer fram till Samaniego och en lokal vinproducent som ger oss en rundvandring innan vi får avsluta besöket med en gemensam vinprovning. Sedan tar vi oss norrut mot kusten och Baskiens största stad Bilbao. Här checkar vi in på vårt hotell och avslutar dagen med en gemensam middag.

Dag 5 Bilbao

Vi startar dagen med en gemensam guidning av Bilbao. Vi får säkert höra om hur viktig staden har varit som hamnstad under tiden som Spanien hade flera kolonier på andra sidan Atlanten, hur Franco behandlade invånarna under sin tid vid makten och vad som är stadens viktigaste handel i dag. Efter lunch tar vi oss till Bilbaos mest välkända byggnadsverk – Guggenheimmuseet. Konsthallen är framförallt känt för sin djärva och mycket karakteristiska arkitektur, här tar vi oss en ordentligt titt och får skåda vackra konstföremål från hela världen. Efter lite fri tid att bekanta sig med Bilbao möts vi upp på en central restaurang för resans sista gemensam middag

Dag 6 Bilbao – Arlanda – Hemorten ( ca 150 km)

Efter frukost beger vi oss ut till flygplatsen där vårt plan väntar på att ta oss hem emot Sverige. Vi flyger även denna gång via London. Väl hemma på Arlanda väntar bara den sista biten till våra respektive hemorter.

Liknande resor

Ny

Kirchberg in Tirol

Nypistade backar, sol, god mat och en svalkande öl efter ett par åk låter väl inte helt fel? Följ med oss på EGE-Trafiken till Kirchberg in Tirol, mitt i välkända Kitzbühler alpen.

Ny

Julmarknad i Rüdesheim am Rhein

Vid floden Rhen pågår julmarknaden i det julutsmyckade Rüdesheim, på den världsberömda Drosselgasse och genom de stämningsfyllda platserna på Rheinstraße.

Avresedatum och priser

Inga datum tillgängliga

Information

I resans pris ingår:

  • Flygresa Landvetter – London – Bilbao t/r
  • Del i dubbelrum
  • Halvpension
  • 2 vinprovningar
  • 1 ostprovning
  • 1 ciderprovning
  • Besök samt provsmakning hos saltproducent
  • Lokalguide i San Sebastián och Bilbao
  • Entré till Monte Igueldo och Guggenheimmuseet
  • Reseledare

Tillägg, enkelrum:

1 995:-

Tillägg, anslutning Arlanda enkel resa:

300:-

Valuta:

Euro

Tidtabell

  • Linköping, Fjärrbussterminalen: 05.15
  • Norrköping, Fjärrbusstationen: 05.50
  • Nyköping, Bussterminalen: 06.25
  • Katrineholm, Resecentrum: 06.35
  • Malmköping, Busstation: 07.15
  • Eskilstuna, Nya busstationen: 08.00
  • Strängnäs, Stationen: 08.30
  • Arlanda, Utrikesterminalen: 10.00