Baltikum med tre huvudstäder

7 dagar. Pris fr. 6 195 kr :-

 • Estland
 • Lettland
 • Litauen
 • Övriga Europa
 • Storstäder

Baltikum är namnet på en dröm, som faktiskt blivit verklighet. Tre små länder höll på att försvinna, men återuppstod efter mer än 50 år av främlingsvälde. Under dessa dagar besöker vi tre huvudstäder som alla haft stor inverkan i svensk historia, Tallinn, Riga och Vilnius.

Gamla men fina städer med influenser både från rysk och svensk arkitektur. Både länderna och städerna har påverkats mycket av många olika krig vid olika tidpunkter. Bra shopping och god mat till bra priser.

Dag 1: Hemorten – Stockholm (ca 400 km)

Vi inleder resan med att ta oss upp till vår egen huvudstad, Stockholm. Där väntar Tallinks färja på att ta oss över Östersjön till Tallinn. Ombord har vi tiden fri för middag på egen hand, kanske lite shopping eller en stund i baren kan locka. Här finns möjlighet att köpa till middagsbuffé ombord både på ut och hemresan.

Dag 2: Tallinn

Efter en god sjöfrukost så väntar vår lokalguide på att ta oss runt i Tallinn, Estlands huvudstad. Den kallades tidigare Reval och varit påverkad av både svensk, dansk och rysk historia, då dessa länder har varit ”herrar över staden” vid olika tider. Fin arkitektur med Rådhusplatsen, Slottet, Riddarborgen och Domkyrkan. Kullerstensgatorna avlöser varandra då vi tar oss runt även till fots. Men mycket har moderniserats och idag är Tallinn även en bra shopping och nöjesstad. Vi checkar in på vårt hotell och äter en gemensam middag.

Dag 3: Tallinn – Riga (ca 350 km)

Vi äter frukost och checkar ut från vårt hotell innan vi beger oss mot nästa stad, Riga, Lettlands huvudstad. Vi reser genom landskap där vi fortfarande ser mycket av det ”gamla” Baltikum med lite äldre bebyggelse. Men Estland har en ganska god ekonomisk utveckling och 2004 gick landet med i EU. Strax lämnar vi Estland och tar oss över gränsen till Lettland och anländer snart till Riga. Här får vi lite fri tid i denna vackra stad innan vi intar våra rum på hotellet. Denna kväll avslutar vi på restaurang Lido med middag och Folklore.

Dag 4: Riga – Vilnius (ca 300 km)

Denna dag startar vi med hjälp av lokalguide att se oss runt i Riga, även denna stad har mycket fin arkitektur och historia. Tallinn och Riga påminner mycket om varandra då även Riga varit under många olika härskare historiskt sett. Troligen grundades staden på tidigt 1200-tal men har varit omskrivet redan innan dess. Vi tar oss runt i denna vackra stad och ser gammal bebyggelse som Slottet, Kruttornet och den rysk-ortodoxa katedralen. De stora saluhallarna erbjuder det mesta, bärnsten är en stor handelsvara och mycket stickade varor erbjuds i många torg och gatuhörn. Sedan bär det av söderut mot vår sista huvudstad, Vilnius i Litauen. Vi ankommer under eftermiddagen, checkar in på vårt hotell och intar vår middag tillsammans.

Dag 5: Vilnius

Då var det dags för Vilnius, som kanske mer påverkats av Polen och Sovjetunionen och som övriga städer på vår resa haft flera olika namn. När staden grundades vet man inte exakt men troligen i början av 1300-talet. Vår lokalguide visar oss runt och berättar mer om stadens historia, om svenskarnas härjande på 1700-talet och om när Napoleon intog staden redan 1812. Vi ser Gamla Stan, Stadshuset och Vilniuskatedralen som är några av alla de vackra byggnader som finns i staden. Vilnius har över 40 kyrkor så här finns mycket att besöka och gå runt i då vi efter guidningen får fri tid för egna strövtåg. Även här finns mycket shopping och trevliga barer och restauranger. Middag på hotellet.

Dag 6: Vilnius – Rundale Slott – Riga (ca 300 km)

Efter frukost så startar vi vår resa upp tillbaks mot Riga där vår färja väntar på att ta oss åter mot Stockholm. Vi gör ett stopp vid Rundale Slott, Lettlands största och mest kända barockpalats. Bygget påbörjades 1736 och palatset stod färdigt 32 år senare, först 1768. Arkitekten som ritade Rundale har även ritat Peterhofs Palatset, Vinterpalatset och Katarinapalatset som alla ligger nära Sankt Petersburg. Vi tittar runt i den fina och mäktiga trädgården och tar en tur in i det mäktiga palatset. Här äter vi dessutom en gemensam lunch. Sedan tar vi oss vidare och checkar snart in på vår nattfärja, kvällen är fri och middagen äter vi på egen hand.

Dag 7: Stockholm – Hemorten (ca 400 km)

Under tiden båten glider in mot Stockholm så intar vi vår sjöfrukost. Sedan intar vi våra platser i bussen igen och tar oss den sista biten mot hemorten.

Liknande resor

Peking

Följ med på en storslagen resa till Kina och dess huvudstad Peking! Shopping, historia och en annorlunda kultur väntar oss här i fjärran östern.

Ny

Köpenhamn – 4 dagar

Följ med oss på en ”dejlig” första adventshelg till Köpenhamn.  Passa på att shoppa julklappar, njut av ett julsmyckat tivoli eller ta en öl i Nyhavn.

Avresedatum och priser

Inga datum tillgängliga

Information

I resan ingår:

 • Boende i dubbelrum/hytt
 • Frukostpension
 • Fyra middagar (varav en med Folklore)
 • Lokalguider i Tallinn, Riga och Vilnius
 • Entré och rundvisning Rundale Palatset inkl. lunch
 • Reseledare

Tillägg, enkelrum:

1 750:-

Tillägg, buffé ombord:

310:-/väg

Valuta:

Euro

Tidtabell

OBS! Tidtabellen är endast rikttider, se ditt resebevis för exakta tider

 • Eskilstuna, Fjärrbussterminalen: 11.15
 • Norrköping, Resecentrum: 11.50
 • Nyköping, Bussterminalen: 12.35
 • Katrineholm, Resecentrum: 12.40
 • Malmköping, Busstationen: 13.25
 • Eskilstuna, Bussationen: 14.00
 • Strängnäs, Stationen: 14.30
 • Stockholm, Terminal Tallink: 15.30